Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
spinoza

Spinozaprijs voor statisticus en chemicus

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vrijdag de winnaars van de Spinozapremies bekendgemaakt.
Door: ANP/ NU.nl

Vier hoogleraren ontvangen in september deze hoogste onderscheiding voor wetenschappers in Nederland.

Organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en humaan geneticus Cisca Wijmenga krijgen elk 2,5 miljoen euro om te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Met de premie wil de NWO toponderzoek in Nederland stimuleren.

Chemie, religie, statistiek en genetica

Jansen (1959) combineert volgens de jury op een unieke manier chemie met natuurkunde en fundamenteel onderzoek met toegepast onderzoek. Hij is hoogleraar Moleculaire Materialen en Nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Meyer (1960) is hoogleraar Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar geloof en religie vanuit haar achtergrond als cultureel antropoloog.

Van der Vaart (1959) doet zowel onderzoek binnen de wiskundige statistiek als meer toegepast onderzoek in verband met statistiek en kansrekening. Met zijn onderzoek behoort hij volgens de jury tot de wereldtop. Van der Vaart is hoogleraar Stochastiek aan de Universiteit Leiden.

Wijmenga (1964) is hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze doet onderzoek naar de genetische risicofactoren die een rol spelen bij coeliakie, een chronische darmaandoening.

'Te hoog'

De Leidse hoogleraar statistiek Aad van der Vaart heeft kritiek op de hoogte van het geldbedrag dat verbonden is aan de Spinozapremie.

Tegen NRC heeft hij laten weten er geen voorstander van te zijn dat 'zulke enorme bedragen’ worden uitgereikt.

Met de premie kan Van der Vaart 35 promovendi en postdoctorale onderzoekers aannemen. ''Dat is eigenlijk te veel”, zegt hij.

77 keer

De Spinozapremie wordt jaarlijks uitgekeerd aan in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbeste van hun vakgebied behoren.

Wetenschappers kunnen worden voorgedragen voor de onderscheiding. Een internationale commissie selecteert vervolgens de beste onderzoekers en kijkt daarbij onder meer naar kennisbenutting en -overdracht en de aantrekkingskracht van het onderzoek op jonge wetenschappers.

De Spinozaprijs bestaat sinds 1995 en is sindsdien aan 77 wetenschappers uitgedeeld. Ze wordt ook wel de "Nederlandse Nobelprijs" genoemd.

Aanbevolen artikelen