Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kuipers

Drie astronauten ISS keren terug op aarde

Drie astronauten reizen donderdag vanuit het internationale ruimtestation ISS terug naar aarde. Hun capsule zal naar verwachting rond 15.30 uur Nederlandse tijd neerkomen in Kazachstan.
Door: ANP/NU.nl

De terugkeer van de astronauten is een maand vertraagd door een fout met een Russische bevoorradingscapsule.

Dat onbemande ruimteschip, genaamd Progress, was onbestuurbaar geraakt nadat het in een verkeerde baan om de aarde was gekomen. Oorzaak daarvan was een stuwraket die te vroeg loskoppelde. De capsule verbrandde uiteindelijk in de dampkring toen het terugviel naar de aarde.

Na dat incident stellen de Russen ook de lancering van een sonde met drie nieuwe bemanningsleden uit. Die worden namelijk met eenzelfde stuwraket de ruimte ingeschoten. Dat zou eind mei gebeuren, maar het wordt eind juli. Dan moet het probleem met de raket zijn opgelost.

Record

De vertraging van de terugkeer zorgde er onbedoeld voor dat de enige vrouw aan boord van ISS, de Italiaanse Samantha Cristoforetti, vorige week het record van astronaut André Kuipers verbrak als Europeaan met de langste ruimtereis. Cristoforetti mag zich ook de vrouw met de langste ruimtereis ooit noemen.

Behalve de Italiaanse, keren de astronauten Terry Virts (VS) en Anton Sjkaplerov (Rusland) na meer dan tweehonderd dagen in de ruimte terug op aarde. In het station blijven drie andere astronauten achter. Hun missie begint officieel met het vertrek van de anderen.

Beeld: ESA/NASA

Aanbevolen artikelen