Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Chimpansee

'Chimpansees drinken graag alcohol'

Chimpansees in het Afrikaanse land Guinee drinken regelmatig alcohol, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De apen stelen palmwijn uit vaten van lokale brouwerijen met een speciale techniek waarbij ze bladeren onderdompelen in de alcohol en in hun mond steken.

In sommige gevallen nuttigen de dieren in één keer 85 milliliter (het equivalent van drie glazen) van de wijn die gemiddeld voor 3,1 procent uit alcohol bestaat.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Sponzen 

De wetenschappers observeerden 17 jaar lang een groep chimpansees in hun natuurlijke leefomgeving in de bossen van Bossou, een streek in het zuidoosten van Guinee waar veel palmwijn wordt gebrouwen met het sap van verschillende palmbomen.

De makers van de wijn snijden de bomen open en laten het vocht vervolgens in grote vaten fermenteren tot sterke drank.

De chimpansees stelen de wijn door bladeren als een soort sponzen in de vaten onder te dompelen. Vervolgens zuigen ze het vocht uit de bladeren. Tussen 1995 en 2012 waren de onderzoekers getuige van 51 drinkpartijen waarbij één of meerdere chimpansees zich tegoed deden aan palmwijn, zo meldt The Guardian

Video: Chimpansees drinken palmwijn

Dronken

De wijn werd gestolen door zowel mannetjes als vrouwtjes. "De apen die deelnamen aan deze incidenten vertoonden gedrag dat veel weg had van dronkenschap", verklaart hoofdonderzoeker Kimberly Hockings van de Oxford Brookes Universiteit op BBC News. "Zo vielen ze bijvoorbeeld vlak na het drinken van de wijn in slaap."

Meer onderzoek is echter nodig om te bepalen of chimpansees een vergelijkbare relatie met alcohol hebben als mensen.

Zo willen de wetenschappers de apen bij experimenten in de toekomst laten kiezen tussen alcoholische dranken en fruitdranken waar geen alcohol in zit. Op die manier kan worden vastgesteld of de dieren een specifieke voorkeur hebben voor sterke drank.

Kater

Ook moet het gedrag van de dieren na een drankpartij nog beter in kaart worden gebracht.  

"We hebben nog veel vragen", aldus onderzoekster Catherine Hobaiter van de Universiteit van St. Andrews. "Hebben apen die 's avonds veel drinken de volgende dag bijvoorbeeld last van een soort kater?"

Aanbevolen artikelen