Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Duiven op doortocht

Duivenzwermen navigeren beter dankzij bevelstructuur

Een duidelijk getrapte bevelstructuur met enkele goed ‘genetwerkte’ leiders zorgt dat een zwerm duiven nauwkeuriger kan navigeren tijdens hun vlucht.
Door: NU.nl

Dit schrijft Phys.org naar aanleiding van een onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

Een zwerm met een dergelijke getrapte sociale structuur kan navigatiefouten die worden gemaakt door individuele duiven beter corrigeren.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford en de Zoological Society of London gebruikten ‘virtuele zwermen’ met postduiven om te testen hoe verschillende sociale structuren het navigatievermogen van een zwerm beïnvloeden.

In deze virtuele simulaties werden verschillende types van sociale structuren met elkaar vergeleken. 

De wetenschappers keken naar een zwerm zonder netwerk (alle verbindingen tussen de dieren zijn van gelijke sterkte), een zwerm met een gerandomiseerd netwerk (sommige verbindingen waren sterker dan andere, maar die verschillen werden willekeurig toegewezen) en een zwerm waarin een select paar leiders met uitgebreide persoonlijk netwerken de koers bepaalden.

De conclusie die de wetenschappers trekken is dat een zwerm waarin elke individuele duif één andere vogel volgt, het meest nauwkeurig kan navigeren. Dit komt omdat informatie snel kan worden doorgegeven via de bevelstructuur.

In het midden

Wat ook opvalt is dat in langs hiërarchische lijnen georganiseerde groepen, leiders zich in het midden van de zwerm bevinden. Vanuit deze positie kunnen ze het beste communiceren met hun volgers, die zich op hun beurt dichter bij de rand van de zwerm bevinden.

In de andere onderzochte netwerkstructuren was geen verband te vinden tussen leiderschap en een bepaalde ruimtelijke positie in de zwerm.

Het was al bekend dat duivenzwermen sterk hiërarchisch zijn, maar dit onderzoek toont aan dat deze bevelstructuur daadwerkelijk zorgt voor beter navigatievermogen.

Beeld: NU.nl/Jan Middelveld

Aanbevolen artikelen