Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Vrouw baart kind na transplantatie eierstok

Een Congolees-Belgische vrouw heeft een gezond kind ter wereld gebracht met getransplanteerd eierstokweefsel.
Door ANP/NU.nl

Doktoren hadden het weefsel verwijderd en ingevroren toen de vrouw 13 jaar was, omdat ze toen voor een behandeling chemotherapie en veel medicijnen kreeg.

Het is voor het eerst dat een vrouw een kind krijgt na het terugplaatsen van eierstokweefsel van voor de puberteit. Wetenschappers noemen het een doorbraak.

Woensdag publiceren de doktoren en wetenschappers hun bevindingen in het blad Human Reproduction. "Ik was erg blij voor de patiënt omdat ze dacht dat als dit niet zou werken, zij op geen andere manier zelf een baby kon krijgen", laat dokter Demeestere van het Erasmus ziekenhuis in Brussel weten.

Sikkelcelziekte

De inmiddels 27-jarige vrouw moest in haar tienerjaren worden behandeld voor sikkelcelziekte, een ziekte waarbij rode bloedcellen minder zuurstof kunnen vervoeren. Belgische dokters hadden eierstokweefsel uit haar lichaam gehaald, zodat ze later misschien toch nog kinderen kon krijgen.

Tien jaar later werd het weefsel teruggeplaatst in de vrouw en twee jaar daarna werd zij zwanger. Al in november 2014 werd de gezonde jongen geboren.

Naast de moeder zijn ook wetenschappers erg blij met de geboorte. Jonge meisjes met een erge ziekte als kanker kunnen daardoor ook een transplantatie krijgen.

Ook die ziektevorm wordt vaak met chemotherapie behandeld. Sommige vrouwen kunnen daarna geen kinderen meer krijgen.

Aanbevolen artikelen