Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Wilgengors bijna uitgestorven door populariteit als Chinees gerecht'

De wilgengors wordt met uitsterven bedreigd, en dat zou vooral te wijten zijn aan de eetgewoonten van de Chinezen. Daar wordt de 'rijstvogel' steeds meer opgegeten.
Door: NU.nl

Dat is de uitkomst van een internationaal onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Conservation Biology.

De geelgeborste zangvogel kwam veelvuldig voor in Europa en Azië, maar volgens het onderzoek is de totale populatie van de wilgengorzen sinds 1980 met 90 procent afgenomen. De wilgengors is nu nagenoeg verdwenen uit Oost-Europa, Japan en grote delen van Rusland.

In China staat de wilgengors bekend als de 'rijstvogel’. Hoewel de jacht op deze bedreigde soort in 1997 werd verboden, werden tussen dat jaar en 2013 nog miljoenen wilgengorzen gedood en op de zwarte markt verkocht als voedsel, aldus de onderzoekers.

Welvaart

Zij beweren dat de consumptie van de zangvogels is toegenomen als gevolg van economische groei en welvaart in Oost-Azië. Een schatting uit 2001 luidde dat alleen al in de zuidelijke provincie Guangdong jaarlijks een miljoen wilgengorzen werd opgegeten.

"De omvang en snelheid van de afname van de populatie wilgengorzen is ongeëvenaard onder vogelsoorten die in zo'n uitgestrekt gebied voorkomen, met als enige uitzondering de trekduif", zei hoofdonderzoeker Johannes Kamp van de universiteit van Münster in een verklaring van vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International.

De Noord-Amerikaanse trekduif stierf rond het begin van de twintigste eeuw uit, met de jacht als voornaamste oorzaak.

De wilgengors wordt af en toe in Nederland gesignaleerd, maar ons land maakt geen deel uit van het gebruikelijke leefgebied van de vogel. In Oost-Nederland heeft hij de bijnaam 'bontje'.

Aanbevolen artikelen