Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Glas aangetroffen op Mars'

Wetenschappers van de NASA hebben met behulp van een satelliet glasdeeltjes gedetecteerd op Mars. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om afzettingen van glas die zich bevinden in kraters op het oppervlak van de rode planeet. Waarschijnlijk zijn ze ontstaan door zand dat sterk werd verhit na inslagen van asteroïden.

De glasdeeltjes bevatten mogelijk sporen van levensvormen die ooit aanwezig waren op Mars.

Dat melden onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in het wetenschappelijk tijdschrift Geology.

Oven

Het glas werd opgespoord met een satelliet die rondjes draait om de rode planeet, de zogenoemde Mars Reconnaissance Orbiter. De satelliet pikte een signaal op van de specifieke straling die wordt uitgezonden door glas.

De wetenschappers hadden dat signaal achterhaal met experimenten in hun laboratorium. Ze maakten eerst gesteentes na die op Mars voorkomen door verschillende stoffen met elkaar te mengen.

Vervolgens bakten ze deze gesteentes in een oven totdat er glas ontstond en brachten ze de straling van deze stof in kaart. Met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter zochten ze met succes naar dit stralingsignaal op de rode planeet.  

Leven

De wetenschappers hopen dat de glasdeeltjes in de toekomst kunnen worden onderzocht door nieuwe Marsrovers. In het glas zijn misschien sporen van bacteriën of andere levensvormen te vinden die ooit op het oppervlak van de planeet voorkwamen.  

Sommige glasdeeltjes zijn mogelijk miljarden jaren geleden al ontstaan toen Mars nog een vochtig klimaat had en er mogelijk leven aanwezig was op de planeet.

Gevangen

"Bij inslagen van asteroïden op het oppervlak van de planeet, kunnen sommige van deze levensvormen zijn gevangen in de glasdeeltjes die ontstonden", aldus onderzoeker Jack Mustard op de nieuwssite van de NASA. 

"Daarom zou het zeer aantrekkelijk zijn om op deze plekken met glas rond te kijken. Misschien kunnen we zelfs een monster van het glas naar de aarde sturen."

Aanbevolen artikelen