Een wetenschapper van het Massachusetts General Hospital in de Amerikaanse stad Boston is erin geslaagd van weefsel van dode ratten een deels functionerende rattenpoot te kweken. 

Onderzoekers hopen dat dit de eerste stap is in het kweken van functionerende lichaamsdelen. Dat meldt The Washington Post donderdag. Het onderzoek naar bioledematen zal uitgebreid worden beschreven in het augustusnummer van wetenschapstijdschrift Biomaterials.

Chirurg en onderzoeker Harald Ott en zijn team begonnen met de poot van een dode rat en injecteerden die met gezonde onderdelen van bloedvaten en spiercellen.

Vervolgens werd de poot verzorgd in een bioreactor en voedingsstoffen, zuurstof en electrische stimulatie gegeven. Dit zorgde ervoor dat de bloedvaten en spieren konden herstellen.

Afgestoten

Hoewel Ott het orgaan al heeft kunnen vastmaken aan verdoofde ratten, heeft hij nog niet getest of de spieren normaal kunnen bewegen of dat het lichaamsdeel niet eventueel zal worden afgestoten door het afweersysteem van de proefdieren.

Wel zag de onderzoeker dat het bloed van de levende rat door de bloedvaten van de gekweekte poot kon stromen. Ook reageerde de ledemaat als een normaal lichaamsdeel als het niet aan een rat werd vastgemaakt en werd gestimuleerd met stroomstoten. 

Functionerende lichaamsdelen

Ott is hoopvol dat deze techniek uiteindelijk zal leiden tot volledig functionerende menselijke lichaamsdelen voor mensen die door amputatie of bij geboorte een lichaamsdeel missen. Hij denkt echter dat dat nog zeker tien jaar op zich zal laten wachten.