Britse wetenschappers hebben in Vietnam een zeer zeldzaam konijn gefilmd en even vastgehouden.

Het gaat om een Annamitisch gestreept konijn, een soort die pas in 1999 werd ontdekt met behulp van camera's in het Annamitisch gebergte in Vietnam.

Het dier was nog nooit eerder in het wild door mensen waargenomen.

Dat meldt de Universiteit van East Anglia.

Toevallig

Onderzoekster Sarah Woodfin was op een drie maanden durende expeditie in Vietnam om te zoeken naar het zeldzame konijn en de leefomgeving van het dier te bestuderen. Ze kwam het dier al tijdens haar eerste overnachting in het Annamitisch gebergte op het spoor.  

"Mijn team en ik kwamen het konijn stomtoevallig tegen tijdens de eerste nacht van mijn reis", verklaart ze.

"Het dier hopte langs een beekje en at wat planten. Ik was in shock. Ik zag meteen dat het een gestreept konijn was, het zijn erg opvallende dieren. Toch kon ik niet geloven wat zich voor mijn ogen afspeelde."

Oppakken

Over het Annamitisch gestreept konijn is behalve zijn uiterlijk nauwelijks iets bekend. Wetenschappers hadden het dier tot nu toe slechts één keer waargenomen op camerabeelden. Woodfin slaagde er uiteindelijk in om het konijn op te pakken.

"Het was nodig om het konijn op te pakken, omdat ik het dier wilde opmeten", verklaart ze. "Hij was groter dan ik dacht, maar toch ook licht en zacht. Ik heb vanaf mijn vijfde jaar konijnen gehouden, dus ik wist hoe ik hem moest behandelen."  

Wetenschappelijk gezien was haar ontmoeting met het dier erg waardevol. "Alles wat ik over dit konijn ontdek, is nieuw", aldus Woodfin. "We weten nog bijna niets. Dat is fascinerend."   

Bekijk de beelden van het zeldzame konijn