Klimaatverandering heeft invloed op de voortplantingspatronen van konijnen en hazen. Dit beweren onderzoekers van de universiteit van Utah, die 3.463 botten van haasachtigen bestudeerden.

Dit meldt Phys.org woensdag.

De dierenresten zijn afkomstig van een opgraving op één plaats: het gebied rond een rotsklif ten zuiden van de Mexicaanse stad Tijuana. Ze werden gescheiden van de ruim miljoen botten van vogels en andere kleine dieren, die daar werden gevonden.

Analyse van de botten wijst uit dat de groei van het aantal haasachtigen in de afgelopen tienduizend jaar 'zeer sterk' correleerde met stijging van regenval. Deze toenames worden verzoorzaakt door de warme Pacifische golfstroom El Niño.

De groei van de haasachtigenpopulaties is nog duidelijker bij soorten die goed gedijen in een vochtige omgeving. Ook doen konijnen en hazen die aan de kust leven het beter dan hun soortgenoten in het binnenland: de door El Niño veroorzaakte neerslaghoeveelheden zijn daar groter.

Klimaatverandering

De resultaten kunnen wetenschappers helpen te begrijpen hoe populaties van zoogdieren reageren op klimaatverandering, aldus doctoraalstudent antropologie Isaac Hart. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het julinummer van wetenschapstijdschrift Quaternary Research.

"Tussen tienduizend en vijfduizend jaar geleden waren er niet veel El Niño's", maximaal twee per eeuw, stelt professor antropologie Jack Broughton, die ook meewerkte aan het onderzoek. "Maar na die tijd nam het aantal El Niño's in Californië relatief dramatisch toe, en de haasachtigenpopulaties explodeerden."

Volgens Broughton is dit het eerste langetermijnonderzoek naar de reacties van zoogdierenpopulaties op verandering in klimaatsystemen over duizenden jaren. "Dit onderzoek laat zien dat je zeer gedetailleerde vragen over de prehistorie kunt beantwoorden als je de juiste verzameling botten hebt."