De bruine doornsnavel uit Australië slaagt er soms in om loerende roofvogels af te leiden met een ‘havik-alarm’.   

Als de zangvogel een bonte klauwierkraai ziet die het heeft voorzien op zijn jongen, begint de vogel het geluid te imiteren waarmee andere vogelsoorten elkaar waarschuwen voor een havik.

De klauwierkraai raakt daardoor afgeleid, aangezien een havik één van zijn natuurlijke vijanden is.

Dat melden onderzoekers van de Australian National University in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Opgezet

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door experimenten met doornsnavels en klauwierkraaien uit te voeren in de botanische tuinen in de Australische plaats Canberra.

Eerst plaatsten ze opgezette klauwierkraaien bij de nesten van bruine doornsnavels om te kijken hoe de dieren reageerden. Al snel bleek dat doorsnavels het 'havik-alarm' van andere vogelsoorten begonnen te imiteren, zodra ze de roofvogels zagen.

Vervolgens testten de wetenschappers hoe de kraaien reageerden op kreten van de zangvogels. De roofvogels wachtten bij het horen van de geïmiteerde alarmroep veel langer met het aanvallen van nesten.

Redden

Volgens hoofdonderzoeker Branislav Igic proberen doorsnavels met de imitatie van de alarmkreten hun jongen te redden.

"Het afleiden van een klauwierkraai kan de jongen net iets meer tijd geven om weg te vliegen en zich te verstoppen voor de klauwierkraai", aldus Igic op nieuwssite ScienceDaily. "Deze strategie is waarschijnlijk de beste verdediging voor doornsnavels, omdat ze fysiek gezien geen schijn van kans hebben tegen de veel grotere roofvogels."  

Stil

Het is daarnaast niet zo gek dat klauwierkraaien in de war raken van de alarmkreten. 

"Aangezien haviken stil zijn tijdens het jagen, zijn de alarmkreten van andere vogels de enige geluiden die wijzen op hun aanwezigheid", aldus onderzoekster Jessica McLachlan.