De schedel van de Tyrannosaurus rex die het Leidse museum Naturalis heeft gekocht, is puntgaaf. 

Het dode dier heeft 66 miljoen jaar onder de grond gelegen en in al die jaren is de buitenkant van de schedel ''niet verdrukt of vervormd''. Dat meldt Naturalis dinsdag.

Volgens het museum zijn er maar drie T. rex-schedels gevonden die even goed bewaard waren gebleven. Dat de schedel nog intact is, is belangrijk, omdat de kans groot is dat ook de botten in de schedel nog goed te zien zijn.

''De T. rex had bijvoorbeeld hele kleine botdeeltjes in de oogkassen, om de ogen op hun plek te houden. We weten dat die bestonden, maar nog niet of ze in onze schedel zitten'', aldus een woordvoerster van Naturalis. De hersenen zitten na al die jaren niet meer in de schedel.

Vrouwtje

De gevonden T. rex was een oud vrouwtje met meerdere botbreuken. Dat wijst op ''haar ruige levensloop'', verklaarde het museum. Er lopen nog onderzoeken naar ''haar leefomgeving, haar dieet en hoe ze over Amerika gereisd heeft''.

Leidse wetenschappers hebben het dino-skelet in 2013 opgegraven in de Verenigde Staten. Vorig jaar kocht Naturalis de resten. Het skelet, het vervoer naar Nederland en alles wat daarbij komt kijken, kost 5 miljoen euro.

De anderhalve meter grote en 500 kilo zware schedel is in Duitsland onderzocht met een scanner. Het complete skelet komt in september volgend jaar naar Leiden. In 2018 krijgt het een ereplaats in het nieuwe museumgebouw.