Drie jonge onderzoekers hebben maandag in Alpe d'Huez in de Franse Alpen de Bas Mulder Award ontvangen, een initiatief van Alpe d'HuZes, de stichting die jaarlijks geld inzamelt voor kankeronderzoek met een fietstocht op de Franse berg.

Met de uitreiking is een totaalbedrag van 2 miljoen euro gemoeid van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en het Alpe d'HuZesfonds en wordt besteed aan baanbrekende onderzoeken naar kanker. 

De uitreiking vond plaats in de aanloop van het evenement Alpe d'HuZes, dat donderdag begint. 4.700 fietsers en wandelaars proberen dan weer geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Deelnemers beklimmen de Alpe d'Huez tot maximaal zes keer. 

De winnaars zijn Victor Peperzak, Noel de Miranda en Sven Miog.

Victor Peperzak is onderzoeker bij het AMC in Amsterdam. Hij onderzoekt remmers van een eiwit dat veel aanwezig is in kankercellen. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij het overleven van deze cellen. 

Noel de Miranda is onderzoeker bij het LUMC in Leiden. Hij onderzoekt hoe immunotherapie gebruikt kan worden om mensen met darmkanker te behandelen. Dit doet hij door te kijken welke proteïnen er anders zijn in kankercellen dan in gezond weefsel.

Sven Miog is ook verbonden aan het universitair medisch centrum in Leiden. Met zijn onderzoek wil hij de chirurgische behandeling van alvleesklierkanker verbeteren. 

De Bas Mulder Award is een initiatief van Stichting Alpe d'HuZes.