De neiging tot lachen zit deels in de genen van mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Mensen met een zogenoemde korte variant van een gen met de naam 5-HTTLPR glimlachen relatief vaak als ze kijken naar grappige videobeelden.

Dezelfde genvariant zorgt er vermoedelijk ook voor dat mensen negatieve emoties intenser beleven.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion.

Speeksel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 128 proefpersonen te laten kijken naar enkele tekenfilms en comedyvideo's. In een eerder stadium was bij alle deelnemers speeksel afgenomen om om genetische informatie te verzamelen over het gen 5-HTTLPR, dat al vaker in verband is gebracht met emoties. 

Tijdens de vertoning van de filmpjes werden de gezichtsuitdrukkingen van alle kijkers gefilmd.

Kraaienpootjes

Uit een analyse na afloop bleek dat mensen met de korte variant van het gen 5-HTTLPR veel vaker oprecht lachten om de beelden dan mensen die over de zogenoemde lange variant beschikten. 

De dragers van het 'korte gen' trokken niet alleen hun mondhoeken vaker op, er ontstonden ook regelmatig rimpeltjes rondom hun ogen. Deze 'kraaienpootjes' wijzen erop dat mensen oprecht lachen en geen glimlach veinzen.

Gevoelig

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen met de korte genvariant ook heftiger reageren op negatieve emoties. Kortom: ze zijn erg gevoelig voor hun omgeving.

"Mensen met een korte variant van het gen 5-HTTLPR floreren dus meer in een positieve omgeving, maar hebben meer te lijden in een negatieve omgeving", aldus hoofdonderzoekster Claudia Haase van Northwestern University op nieuwssite ScienceDaily. "Mensen met de lange variant zijn emotioneel gezien wat minder gevoelig voor signalen uit hun omgeving."