Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Universiteit van Oxford krijgt voor het eerst vrouwelijke leider

De Universiteit van Oxford beleeft een unicum in haar bijna achthonderdjarig bestaan. Voor het eerst bekleedt een vrouw een functie in het dagelijks bestuur van de onderwijsinstelling.
Door NU.nl

Dat meldt The Guardian.

Professor Louise Richardson, gespecialiseerd in internationale veiligheidsvraagstukken en terrorismebewegingen, wordt volgend schooljaar de vicepresident van het College van Bestuur van de universiteit.

Dit betekent dat zij het dagelijks bestuur van de universiteit voor haar rekening neemt. Een vicepresident wordt doorgaans aangesteld voor een periode van zeven jaar.

Speerpunten

"Ik kijk uit naar de dag dat het geen nieuws meer is dat een vrouw wordt aangesteld als hoofd van een universiteit", stelt Richardson in een interview met de krant.

Eén van haar speerpunten wordt het toegankelijker maken van het onderwijs voor minder draagkrachtige studenten. "Alles wat ik in het leven heb bereikt, heb ik te danken aan mijn opleiding. Ik wil anderen ook heel graag de kansen en mogelijkheden bieden die ik heb gekregen."

IRA

De 56-jarige Richardson is nu nog vicepresident van St Andrews University in Schotland. Daarvoor bekleedde de terrorisme-expert diverse hoge posten aan de universiteit van Harvard, waar zij promoveerde. De professor kreeg internationaal veel aandacht dankzij haar boek What Terrorists Want, dat Richardson in 2006 publiceerde.

De nieuwe leider van de universiteit van Oxford groeide op in Noord-Ierland, in de hoogtijdagen van de IRA. Dit inspireerde haar tot het doen van onderzoek naar organisaties die met geweld hun doel hopen te bereiken.


Lees meer over:

oxford

Aanbevolen artikelen