Wie een training volgt om minder in stereotypen te denken, bereikt daarbij meer door na afloop een dutje te doen, terwijl geluiden uit de training worden herhaald.

Dat schrijven psychologen van de Northwestern Universiteit in de nieuwste editie van Science.

De veertig deelnemers, allen blank en student, doorliepen twee trainingen: een om racisme te verminderen en een om seksisme te verminderen. Bij beide kregen ze combinaties voorgeschoteld die tegen het negatieve stereotype in gingen: vrouwen werden gekoppeld aan woorden uit de wetenschap en donkere mensen werden gekoppeld aan prettige woorden.

Tijdens elk van de trainingen speelden de onderzoekers een karakteristiek geluidje af.

Geluidjes

Vervolgens kregen de deelnemers de opdracht om een dutje te doen. Tijdens dat dutje kregen ze een van de twee geluidjes weer te horen, maar zacht genoeg om de slaap niet te verstoren. 

Na afloop en een week later testten de onderzoekers in hoeverre de deelnemers van de trainingen iets hadden opgestoken. Tegen hun verwachting in bleek dat in het geval van het geluidje zelfs na een week nog het geval. Zonder het geluidje was het effect na een week al sterk afgenomen.

Vervolgonderzoek

Normaal gesproken wordt er vanuit gegaan dat een eenmalige training op dit soort vaardigheden geen blijvend effect heeft. Maar het dutje met geluid heeft de verwerking versterkt, schrijven de onderzoekers.

In vervolgonderzoek hopen ze aan te tonen of de trainingen met dutje ook effect hebben in de praktijk, bijvoorbeeld bij het aannemen van personeel door managers.