De ruimtesonde New Horizons lijkt vrij baan te hebben op het laatste stuk van zijn reis naar Pluto, zo melden wetenschappers van de NASA. 

De ruimtesonde die op 14 juli langs de dwergplaneet zal scheren, krijgt op het laatste stukje van zijn reis niet te maken met stofgordels, puin of manen die voor een botsing kunnen zorgen.

New Horizons heeft op dit moment een volledig vrij zicht op Pluto: op de foto's van de sonde zijn zelfs al relatief kleine details te zien die wijzen op de aanwezigheid van een ijskap op de dwergplaneet. 

Dat meldt de nieuwssite van de NASA.

Risico

Wetenschappers van de NASA hebben een uitgebreide risico-analyse gemaakt op basis van de laatste beelden van New Horizons. Het gaat om 144 foto's die zijn genomen van een afstand 76 miljoen kilometer van Pluto.

Aangezien het ruimteschip zich voortbeweegt met een snelheid van 50.000 kilometer per uur, kan zelfs een botsing met een ruimtesteen ter grootte van een rijstkorrel al fatale gevolgen hebben.

Tot nu toe zijn er op de foto's echter geen grote obstakels te zien. Wel wordt het oppervlak van Pluto steeds duidelijker zichtbaar. Zo bevat de dwergplaneet een opvallende lichte plek bij één van de polen. NASA-onderzoekers vermoeden dat het gaat om een ijskap.

Koerswijziging

Pluto werd pas in 1930 ontdekt en wetenschappers weten nog maar weinig over de dwergplaneet. Op 14 juli zal New Horizons de groot uitgevallen ruimtesteen voor het eerst van dichtbij bestuderen.

De sonde scheert dan op een afstand van slechts 10.000 kilometer langs Pluto en zal van dichtbij foto's maken.

Over enkele dagen wordt er een laatste risico-analyse gemaakt van het traject van de sonde. Tot 4 juli kunnen de onderzoeksleiders de koers van New Horizons nog wijzigen als er onverhoopts  toch nog ruimtepuin opdoemt voor de ruimtesonde.