Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Europa, jupiter

NASA selecteert instrumenten voor ruimtemissie naar Jupiter-maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekendgemaakt welke instrumenten zullen worden gebruikt bij een geplande ruimtemissie naar Europa, een maan van de planeet Jupiter. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De ruimtesonde die Europa na 2020 van dichtbij in beeld moet brengen, zal onder meer worden onder meer worden uitgerust met een radar die onder de ijskorst van de planeet kan kijken.

Verder zal een magnometer worden gebruikt om de diepte van de oceanen op de maan in kaart te brengen aan de hand van het magnetisch veld van het ruimteobject.

Dat meldt de nieuwssite van NASA.

Cirkelen

De ruimtemissie naar Europa staat gepland tussen 2020 en 2030. De sonde moet in totaal drie jaar lang in een baan rond de maan gaan cirkelen. Het precieze jaar waarin de missie van start zal gaan is nog niet bekend.

De maan van Jupiter is volgens ruimtewetenschappers één van de meest logische plekken om te zoeken naar buitenaards leven. Op Europa is namelijk zeer waarschijnlijk een oceaan te vinden onder een kilometers dikke ijslaag. Mogelijk bevat het water organismen in de vorm van bacteriën.

Camera

De maan zal tijdens de ruimtemissie in kaart worden gebracht met een geavanceerde camera die 90 procent van het oppervlak in beeld kan brengen met een resolutie van 50 meter per pixel.

Tot nu toe is slechts 10 procent van de maan op hoge resolutie in beeld gebracht door andere ruimtesondes en telescopen.

“We zijn erg verheugd over het potentieel van deze missie en de bijbehorende instrumenten”, verklaart onderzoeker John Grunsfeld. “We hopen hiermee de mysteries van Europa te kunnen ontrafelen en een nieuwe stap te zetten in onze missie om bewijs voor buitenaards leven te vinden.”  

Bruin

Eén van de mysteries op Europa die zal worden onderzocht, is een vreemd soort bruin materiaal dat op eerdere beelden is te zien op het ijs van de maan. Sommige astronomen vermoeden dat de bruine smurrie bevroren bacteriën bevat.    

"Als we straks een kaart hebben van het oppervlak waarop we allerlei details kunnen zien, zou dat revolutionair zijn", verklaart onafhankelijk onderzoekster Cynthia Phillips van het instituut SETI op nieuwssite New Scientist.


Lees meer over:

NASA

Aanbevolen artikelen