Het grootste deel van de gletsjers op en rondom de Mount Everest zal nog deze eeuw smelten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onder meer Nederlandse onderzoekers.

De gletsjers in de regio High Mountain Asia in het Himalaya-gebergte zullen voor het jaar 2100 waarschijnlijk met 70 tot 99 procent in volume zijn afgenomen.

Hoe snel het ijs precies zal smelten, hangt af van de mate waarin de wereldwijde CO2-uitstoot zich in de komende decennia zal ontwikkelen.

Dat melden Franse en Nederlandse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Cryosphere.

Weerstations

De onderzoekers analyseerden 50 jaar aan gegevens over de ijsdikte op de Mount Everest en het omliggende gebied in de Himalaya. Ze baseerden zich op observaties en metingen van lokale weerstations. De verzamelde gegevens stopten ze in een computermodel. 

"Om de gevoeligheid van de onderzochte gletsjers voor toekomstige klimaatverandering te testen hebben we acht verschillende temperatuur- en neerslagscenario's losgelaten op de gegevens", aldus onderzoeker Walter Immerzeel van de Universiteit van Utrecht op de nieuwssite van de European Geosciences Union.

Gevoelig

Uit het onderzoek blijkt dat het volume van de gletsjers in het gebied sinds 1961 al met ongeveer 20 procent is afgenomen. In de komende 85 jaar zal het smelttempo volgens de wetenschappers alleen nog maar toenemen. 

Met name in de zomer zal het ijs op en rond de Mount Everest steeds sneller smelten. "Zeker negentig procent van de gletsjers zal uiteindelijk verdwijnen in de warmere maanden", aldus Immerzeel.