Kleinste dolfijnensoort dreigt uit te sterven

De kleinste dolfijnensoort ter wereld, de Maui-dolfijn, heeft inmiddels ook de kleinste populatie van alle walvisachtigen. 

Hun aantal is inmiddels onder de vijftig gedoken, blijkt uit nieuw onderzoek van de Duitse organisatie Nabu.

De natuurbeschermers luiden de noodklok op de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), die momenteel gaande is in het Amerikaanse San Diego.

Anders dan zijn naam doet vermoeden, leeft de Maui-dolfijn niet bij Hawaï, maar voor de kust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Volgens de laatste schatting van Nabu zijn er nog maar 43 tot 47 exemplaren over. ''Deze cijfers moeten iedereen luid wakkerschudden'', zei een woordvoerster van Nabu dinsdag tegen de BBC.

Ze riep de regering van het land op de leefomgeving van de dieren beter te beschermen tegen bedreigingen als visnetten en olie-exploratie. Gebeurt dat niet, dan is het volgens de organisatie niet de vraag óf de dieren zullen uitsterven, maar wanneer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie