Noord-Mexicaanse gaaien lijken pinda's te kunnen wegen met hun snavel om zo te bepalen of ze de moeite waard zijn om te openen. 

Door de peulvruchten tussen hun snavel te klemmen en heen en weer te schudden, bepalen de vogels vermoedelijk hoe zwaar de nootjes aan de binnenkant van de schil zijn.

De dieren openen alleen de zwaarste pinda's die ze krijgen aangeboden.

Dat melden Koreaanse en Poolse onderzoekers na nieuw onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Ornithology.

Leeggehaald

De wetenschappers openden bij hun experiment eerst honderden pinda's met mesjes om de inhoud van de peulvruchten aan te passen.

Sommige pinda's werden helemaal of gedeeltelijk leeggehaald. Andere peulvruchten werden juist verzwaard door wat klei aan de nootjes toe te voegen. 

Op die manier verraadde het uiterlijk van de pinda's niet meer hoe zwaar de nootjes aan de binnenkant waren.   

Slowmotion

Uiteindelijk kregen de gaaien verschillende van de gemanipuleerde pinda's aangeboden.

Opvallend genoeg maakten de dieren consequent de zwaarste pinda's open. Kortom: ze slaagden erin om de nootjes aan de binnenkant van de peulvruchten op één of andere manier te wegen. 

Video-opnames in slowmotion verraadden uiteindelijk welke techniek de vogels gebruikten.

Schudden

"We kwamen erachter dat de dieren de nootjes heel snel heen en weer schudden met hun snavel", verklaart hoofdonderzoeker Piotr Jablonski op nieuwssite ScienceDaily.

"We denken dat ze met deze bewegingen informatie kunnen verzamelen over het gewicht van de pinda's. Je kunt het vergelijken met de manier waarop mensen een object in hun handen nemen als ze willen inschatten hoe zwaar het is."