De Amerikaanse econoom en wiskundige John Nash (86) en zijn vrouw Alicia (82) zijn zaterdagavond omgekomen bij een auto-ongeluk in New Jersey.

Dat meldt de website nj.com op basis van de Amerikaanse politie.

Nash won in 1994 de Nobelprijs voor de Economie voor zijn speltheorie, die hij in de jaren zestig bedacht en werd door velen beschouwd als een wiskundig genie.

Volgens de politie reed het echtpaar in een taxi op de autosnelweg van New Jersey en verloor de taxichauffeur de controle over het stuur bij een inhaalmanoeuvre. De inzittenden werden daarbij uit de auto geslingerd. Volgens de politie droegen ze geen autogordels. 

De taxichauffeur raakte lichtgewond.

John en Alicia Nash woonden in Princeton, waar Nash nog steeds werkzaam was aan de universiteit. De wetenschapper leed aan schizofrenie. Het leven van Nash vormde de basis voor de speelfilm A beautiful mind.

Nash werd beroemd met het zogeheten Nash-evenwicht, een inzicht dat een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van speltheorie. Het evenwicht beschrijft de situatie waarin het voor alle partijen in een spel, of een conflict, het best is om vast te houden aan de gekozen strategie, zolang de ander dat ook doet.

Donderdag ontving Nash de Abelprijs voor de Wiskunde uit handen van de Noorse koning Harald. Het echtpaar was met de taxi op de weg terug van het vliegveld toen het ongeluk gebeurde.