Bij koud weer komen meer mensen om het leven dan bij zeer warme weersomstandigheden, zo blijkt uit een nieuwe, uitgebreide studie. 

Kou eist wereldwijd maar liefst 20 keer zo veel slachtoffers als hitte.

Daarnaast overlijden mensen eerder door een lange periode van gematigde kou dan door een korte periode van extreme kou of hitte.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Opvallend

De wetenschappers gebruikten bij hun studie een database van 74 miljoen sterfgevallen in 12 verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Zweden, Canada en Australië. Nederland werd in de studie niet meegenomen.

Met een statistische analyse berekende de onderzoekers dat 7,71 procent van die overlijdensgevallen waren te verklaren door weersomstandigheden.

Kou was volgens de wetenschappers verantwoordelijk voor veruit de meeste van de sterfgevallen: 7,21 procent. Hitte was de boosdoener bij slechts 0,42 procent van de overlijdensgevallen.

Gematigd

Opvallend is ook dat er op de lange termijn meer mensen lijken te bezweken aan gematigde kou, dan aan weersextremen zoals een hittegolf of een koudegolf.

"Vaak wordt aangenomen dat extreem weer de meeste doden veroorzaakt", verklaart hoofdonderzoeker Antonio Gasparrini van de London School of Hygiene & Tropical Medicine op nieuwssite ScienceDaily. "Veel onderzoek is daarom gefocust op hittegolven."

"Maar uit onze analyse van de grootste dataset van weergerelateerde overlijdensgevallen blijkt dat de meeste mensen sterven op dagen waarop het gematigd koud of warm is."

Maatregelen

De studie is echter ook onderwerp van kritiek. In de Britse krant The Guardian suggereren wetenschappers dat door de rekenmethode van de onderzoekers mogelijk te veel sterfgevallen aan milde kou zijn toegeschreven.

Gasparrini is echter overtuigd van de resultaten. Hij adviseert overheden om bij het nemen van maatregelen om weergerelateerde sterfgevallen te voorkomen minder de nadruk te leggen op extreem weer. 

"Nu focussen overheden zich bij het nemen van voorzorgsmaatregelen vooral op hittegolven. Ons onderzoek suggereert dat die aanpak moet veranderen."