Een groep van ongeveer tweeduizend genen zorgt er voor dat het lichaam van een Birmese python razendsnel opzwelt tijdens een maaltijd, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als de wurgslangen een maaltijd verorberen, verdubbelt het formaat van hun organen en neemt de snelheid van hun stofwisseling toe met een factor 10 tot 44.

Tijdens dit proces wordt een groep van enkele duizenden genen zeer actief in het lichaam van de dieren. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Physiological Genomics.

Maaltijd

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door genetisch onderzoek uit te voeren bij een Birmese python.

Ze onderwierpen het dier aan een test op verschillende momenten: voor, tijdens en na een maaltijd waar het dier drie dagen over deed.

Bij het onderzoek focusten de wetenschappers zich vooral op de dunne darm van de slang, omdat met name dit orgaan bijzonder snel groeit tijdens het eten.

Darmen

De genen die tijdens de maaltijd tot expressie kwamen in het lichaam van de python, waren onder meer verantwoordelijk voor de vorm en functie van de darmen. Maar ook genen die betrokken zijn bij celdeling werden plotseling erg actief.

Toen de slang was uitgegeten, slonk het lichaam van het dier binnen enkele dagen weer naar het normale formaat. Ook de activiteit van de bestudeerde genen nam in deze periode snel weer af.

De onderzoekers vermoeden daarom dat de bijzonder lichaamstransformatie die pythons doormaken rond een maaltijd wordt gestuurd door de gevonden groep van ongeveer tweeduizend genen.

Mensen

Aangezien de interne organen van mensen en pythons relatief veel op elkaar lijken, zijn de uitkomsten van de studie mogelijk bruikbaar in de medische wereld, zo meldt nieuwssite ScienceDaily.

De onderzoekers vermoeden dat de genen die bij pythons zorgen voor het uitzetten van hun darmen bij mensen mogelijk ook een grote rol spelen bij het soepel laten verlopen van de spijsvertering.