Archeologen hebben in de gemeente Dalfsen  het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa opgegraven.

Dat meldt de gemeente Dalfsen dinsdag. 

In totaal zijn er 120 graven met ''spectaculaire grafgiften'' en een aarden monument uit de tijd van de hunebedbouwers blootgelegd. Het gaat onder meer om stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en messen.

Ook de ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5.000 jaar oude weg, is volgens de Overijsselse gemeente een primeur voor Nederland.

''Dit onderzoek werpt nieuw zicht op de oer-Nederlander, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken'', stelt de gemeente.

Vooronderzoek

Volgens De Stentor zijn in het gebied minimaal zes archeologische vindplaatsen opgegraven. Waarbij onder meer complete potten zijn opgegraven. 

Uit vooronderzoek bleek al dat er vermoedelijk vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de ijzer- en steentijd in het gebied zouden liggen. Archeologen van ADC ArcheoProjecten doen in het gebied onderzoek in verband met nieuwbouwplannen van de gemeente.

Eerder dit jaar werden al een aantal trechterbekers gevonden. De trechtervormige potten, die 5.300 jaar geleden gebruikt werden om voedsel in op te slaan werden in februari opgegraven. De potten gingen vaak mee in graven.

Het grafveld meet 120 bij 20 meter. De gemeente presenteert de vondsten woensdagochtend.