Een groep van ruim vijftig Nederlandse wetenschappers gaat in augustus op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan met de boot naar het eiland Edgeøya, aan de oostkant van Spitsbergen. 

Dat is ongeveer anderhalve dag varen vanaf de relatief begaanbare westkant van het eiland.

De wetenschappers gaan onderzoek doen naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap. ''Onder hen zelfs sociale wetenschappers die onderzoek gaan doen naar ons", vertelt initiatiefnemer en bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het Arctisch Centrum van de RUG organiseert de naar eigen zeggen grootste Nederlandse poolexpeditie ooit.

Onontgonnen gebied

De oostkant van Spitsbergen is een behoorlijk onontgonnen gebied. ''Aan de westkant wordt regelmatig onderzoek gedaan, maar deze kant is nog nauwelijks bezocht’’, vertelt Loonen. ''We hebben ideeën wat we daar gaan zien, veel ijsberen, rendieren en ganzen, maar zeker weten we het natuurlijk niet. Dat maakt deze trip zo spannend.’’

In 1968 heeft een groep van vier Nederlandse studenten overwinterd op het eiland en onderzoek gedaan naar ijsberen. ''Drie van hen leven nog, zij gaan deze zomer weer mee’’, zegt Loonen. ''We gaan dus uit eerste hand horen of het eiland veel veranderd is."

Stientje van Veldhoven

Het programma is niet aangepast na het recente dodelijke ongeluk van de Nederlandse poolonderzoekers Philip de Roo en Marc Cornelissen, maar het houdt de wetenschappers wel bezig vertelt Loonen.

''We zijn allemaal heel erg geschrokken van het verschrikkelijke ongeluk.'' Alle deelnemers hebben een uitgebreide weer- en veiligheidstraining gehad en zijn ervaren, vertelt de bioloog.

De trip is van 19 augustus tot en met 28 augustus. De temperatuur is dan gemiddeld een paar graden boven nul en het is vrijwel de hele dag licht.