Volgens onderzoekers verzamelt de Indische Oceaan de warmte van omliggende wateren. De concentratie van oceaanwarmte kan bijdragen bij de temperatuur op aarde.

Dat blijkt uit onderzoek dat maandag is gepubliceerd in Nature Geoscience.

De temperatuur van het oceaanwater in de Indische Oceaan is over de laatste tien jaar is volgens de onderzoekers onvoorspelbaar hard gestegen. Zij onderzochten de temperaturen van oceanen in de bovenste 700 meter.

Door een verandering in de stromingen is de Indische Oceaan uitgegroeid tot een opslagbasis van warmte. Doordat het warme water door stromingen wordt verplaatst naar de Indische Oceaan, kunnen andere wateren meer warmte uit de atmosfeer opnemen.

Plotse stijging

De warmtestijging van de Indische oceaan was van 1950 tot 2003 redelijk vlak, maar daarna is die temperatuur omhoog geschoten. Simulaties van de oceaanstromen laat zien dat dit afkomstig is van de Grote Oceaan 

De stijging van de temperatuur van de Indische Oceaan draagt voor meer dan 70 procent bij aan de werelwijde stijging in oceaanwarmte in het afgelopen decenium.

De onderzoekers concluderen dat door deze bevindingen de rol van de Indische Oceaan bij het modeleren van de opwarming van de aarde een stuk belangrijker is geworden.