Walvissen zijn te identificeren op basis van het gezang waarmee ze met elkaar communiceren. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

De dieren onderscheiden zich van elkaar door de lengte van hun liedjes en de variëteit aan toonhoogtes die ze gebruiken.

Mogelijk kunnen de vocale eigenschappen van walvissen worden gebruikt om individuen onderwater te volgen.

Dat melden biologen op een bijeenkomst van de Acoustical Society of America.   

Microfoons

De wetenschappers analyseerden bij hun onderzoek honderden geluidsopnames die in de afgelopen tien jaar zijn gemaakt door microfoontjes te bevestigen op dertien noordkapers, walvissen die veel voorkomen voor de oostkust van de Verenigde Staten en Canada.

De onderzoekers bestudeerden met name een typische soort gezang dat de dieren gebruiken om hun aanwezigheid kenbaar te maken bij soortgenoten.

Deze uitroepen duren ongeveer twee seconden en variëren in toonhoogte tussen de 100 en 400 hertz. 

Verbeteren

Uiteindelijk slaagden de wetenschappers erin om met behulp van de computer de 13 verschillende noordkapers regelmatig succesvol te identificeren aan de hand van hun gezang.

"Bij de analyse werden de walvissen veel vaker herkend dan je op basis van toeval zou kunnen verwachten", aldus hoofdonderzoekster Jessica McCordic op nieuwssite ScienceDaily. "Vooral de duur van de roep verschilt sterk tussen de dieren"

De techniek moet echter nog flink verbeteren voordat de onderzoekers walvisgezang goed genoeg kunnen herkennen om individuen in het wild te volgen.