Amerikaanse wetenschappers hebben de weerstand van spinnenwebben onderzocht door ze na te maken met een 3d-printer.

Als de draden in een spinnenweb allemaal ongeveer dezelfde diameter hebben, is het web met name goed bestand tegen een plotselinge kracht die wordt uitgeoefend op één punt, zoals de impact van een vliegje dat tegen één van de daden vliegt.

Een spinnenweb met draden van verschillende diktes is beter bestand tegen wijd verspreide druk op het web van bijvoorbeeld de wind. 

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Wielwebspin

De wetenschappers baseren hun onderzoek op computermodellen en 3d-prints van de spinnenwebben van de wielwebspin.    

Ze bestudeerden eerst talloze webben in de natuur om de variatie in structuur en dikte van de spinragdraden goed in kaart te brengen.

Vervolgens testten de onderzoekers met computermodellen hoe veel kracht spinnenwebben met verschillende draaddiktes konden weerstaan.

3d-printer

Uiteindelijk werden de spinnenwebben ook geprint met een 3d-printer, zodat in het echt kon worden gemeten welke invloed de structuur en compositie van het spinrag heeft op de weerstand van een web.  

"Spinnenzijde is een indrukwekkend en fascinerend materiaal", verklaart hoofdonderzoekster Jennifer Lewis op MIT News. "Maar tot nu toe is de architectuur van de spinnenwebben nog niet of nauwelijks onderzocht."

Lewis hoopt dat haar onderzoek uiteindelijk zal leiden tot nieuwe supersterke materialen die zijn gebaseerd op spinrag. Het is de bedoeling dat ook deze 'supermaterialen' uiteindelijk kunnen worden geprint met een 3D-printer.