Wetenschapsorganisatie NWO heeft aan 87 wetenschappers in totaal 69,6 miljoen euro toegekend.

Dat meldt de NWO maandag. De onderzoekers krijgen elk tot 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Het gaat om wetenschappers die al enige tijd geleden zijn gepromoveerd en al een aantal jaar onderzoek hebben gedaan. ''Deze onderzoekers behoren tot de beste 10 à 20 procent van hun vakgebied'', aldus NWO.

Met de beurs kunnen ze vijf jaar lang onderzoek doen. De zogenoemde Vidi-beurzen, die jaarlijks worden toegekend, gaan naar onderzoek naar onder meer ''de wapenwedloop tussen bacteriën en virussen, de vrolijke cultuur in en rond de Lage Landen tussen de dertiende en de zeventiende eeuw en de eetlust van een neutronenster.''

27 vrouwen

In totaal hadden 509 onderzoekers een aanvraag ingediend, waarvan 17 procent is gehonoreerd. Onder de gehonoreerde wetenschappers zijn 27 vrouwen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek steekt jaarlijks ruim 650 miljoen euro in toponderzoek en financiert daarmee meer dan 5600 talenten aan universiteiten en kennisinstellingen.