De NASA-ruimtesonde Dawn heeft foto's gemaakt van de mysterieuze stippen op de dwergplaneet Ceres. Daaruit blijkt dat ze bestaan uit meerdere kleine plekken.

Dat meldt NASA maandag op haar website.

De sonde arriveerde in maart bij de dwergplaneet. Dawn moet meer duidelijkheid verschaffen over de ontstaansgeschiedenis van Ceres.

De dwergplaneet, die zich gemiddeld op 428 miljoen kilometer afstand bevindt van de aarde, bestaat uit een klomp van rotsen en ijs en is vier keer zo klein als de maan.

Eerste ronde

De ruimtesonde heeft in een periode van vijftien dagen haar eerste ronde om de dwergplaneet gemaakt en heeft foto's gemaakt vanaf een afstand van ongeveer 13.600 kilometer.

Wetenschappers konden op basis van deze afbeeldingen de mysterieuze stippen bestuderen. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat ze bestaan uit meerdere kleine plekken. De exacte herkomst is echter nog onduidelijk.

Zonlicht

Wel is duidelijk dat de plekken schitteren door de reflectie van zonlicht. Dat wordt mogelijk veroorzaakt door ijs op de oppervlakte. Nader onderzoek moet daar uitsluitsel over geven.

De foto's die door Dawn worden gemaakt, moeten nieuwe inzichten geven over de vorm en grote van kraters.

De ruimtesonde is inmiddels begonnen met een daling die ongeveer een maand zal duren. Daarna zullen er opnieuw foto's gemaakt worden, ditmaal vanaf een afstand van 4.400 kilometer.