Spaanse wetenschappers hebben de resten van bloemen ontdekt bij een prehistorisch graf in de grot El Mirón .

Het gaat om gefossiliseerde stuifmeel, dat werd ontdekt bij een opgraving in een grot waarin eerder een 19.000 jaar oud graf van een vrouw is blootgelegd.

Mogelijk zijn de bloemen het oudste bewijs voor een begrafenisritueel van rendierjagers in het tijdperk Magdalenién.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science.

Oker

De botresten van de vrouw in het prehistorische graf werden al opgegraven in 2010. De vrouw overleed toen ze tussen de 35 en 40 jaar oud was. Haar lichaam is door haar groepsgenoten bestrooid met rode oker, een pigment dat in de prehistorie ook vaak voor muurschilderingen werd gebruikt.

Archeologen duiden de vrouw in het graf daarom aan als 'Red Lady'.

De recente ontdekking van het stuifmeel suggereert dat er op het prehistorische graf ook een soort begrafenisboeket werd gelegd. De bloemen die op het graf zijn gevonden, komen van nature namelijk niet in de grot voor.

Hygiëne

Toch houdt hoofdonderzoeker José Uriarte een slag om de arm. "De meest plausibele theorie is wel dat de bloemen bewust op het graf zijn geplaatst", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert. "Maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat deze bloemen bij een begrafenisritueel hoorden."

De grot werd namelijk permanent bewoond door een prehistorische stam van rendierjagers.  

Volgens Uriarte is het daarom ook voorstelbaar dat de planten bijvoorbeeld vanwege hun geur in de grot zijn geplaatst. "Misschien zijn ze uit hygiënisch oogpunt neergelegd."