Dankzij een nieuw implantaat dat medicatie gecontroleerd en lokaal in het ruggenmerg inbrengt, kan zenuwpijn mogelijk efficiënter worden behandeld.

Dat concludeert een Zweeds team van biotechnici en neurowetenschappers. Ze beschrijven hun onderzoek in het nieuwste nummer van vakblad Science Advances

Normaal gesproken komt de medicatie tegen neuropathie, pijn veroorzaakt door schade aan zenuwen, in het hele lichaam terecht omdat patiënten de middelen slikken. Hierdoor veroorzaken ze soms bijwerkingen als motorische problemen en vermoeidheid.

De biotechnici ontwikkelden een pomp die in het ruggenmerg kan worden geïmplanteerd. Via het ruggenmerg komen pijnprikkels vanuit het hele lichaam in de hersenen terecht. Door een medicijn af te geven dat die signaaloverdracht in het ruggenmerg verstoort, vermindert het implantaat de pijn.

Elektrisch signaal

De medicijnafgifte kan met een elektrisch signaal worden gecontroleerd, zodat die optimaal effect heeft en er een lagere dosis nodig is om de pijn tegen te gaan. Hierdoor zouden minder bijwerkingen moeten optreden, is de gedachte.

De onderzoekers testten hun implantaat op ratten waarbij twee zenuwen in de achterpoten waren beschadigd. Twee dagen na inbreng van het implantaat met medicatie hadden de dieren minder pijn dan hun soortgenoten zonder implantaat en dan soortgenoten die een placebo kregen toegediend via het implantaat.

De wetenschappers maten de pijn bij de dieren door druk op de poten uit te oefenen. Dieren die al pijn hebben, trekken hun poot dan snel weg. Dieren die geen last hebben, tolereren meer druk.

De onderzoekers ontdekten geen bijwerkingen in het motorisch functioneren van de dieren.Tenslotte benadrukken de biotechnici dat het implantaat eerst bij andere dieren zou moeten worden onderzocht, voordat de eerste klinische onderzoeken bij mensen aan de orde zijn.