Het tijdperk van de Vikingen begon ruim een halve eeuw eerder dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie.  

De Scandinavische zeevaarders maakten al rond het jaar 725 relatief verre reizen naar de Deense handelsstad Ribe.

Dat melden archeologen in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Archeology

Tot nu toe werd de plundering van het Britse stadje Lindisfarne in het jaar 793 door veel historici beschouwd als het begin van het Vikingtijdperk.

Rendieren

De wetenschappers baseren hun conclusies op de opgraving van oude botten en geweien in Ribe, dat in de achtste eeuw een belangrijk handelscentrum was.

Uit een biochemische analyse van de dierlijke resten blijkt dat ze afkomstig zijn van rendieren die aan het begin van de achtste eeuw leefden en van nature niet voorkwamen in Denemarken. Zeer waarschijnlijk gaat het om geweien van dieren uit Noorwegen. 

Handelaars

De vondst suggereert dat de eerste Vikingen rond het jaar 725 per boot naar Denemarken zijn gereisd.

"Het bewijst dat handelaars en andere reizigers uit het noorden Ribe al bezochten ver voor het begin van het Vikingtijdperk zoals we dat nu kennen", verklaart hoofdonderzoeker Steve Ashby van de Universiteit van York op nieuwssite EurekAlert.

Plunderen

Volgens de wetenschappers zijn de eerste reizen van de Vikingen erg belangrijk geweest voor het succes van hun latere plundertochten.

"Ze ontwikkelden zo'n expertise op het gebied van zeevaart dat ze uiteindelijk naar de kust van Engeland konden reizen, waar de lokale bevolking totaal niet op hen rekende", aldus onderzoeker Sören Sindbaek. "Ze kwamen onverwachts, plunderden de huizen van hun slachtoffers en vertrokken weer snel."