De steun die Nederlanders geven aan mensenrechten, is slechts oppervlakkig.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, meldt Trouw zaterdag.

Nederlanders steunen universele mensenrechten in theorie in grote meerderheid. Maar als er concrete voorbeelden worden voorgelegd, dalen die percentages snel.

Zo stelt 79 procent van de ondervraagden dat mensen in Nederland altijd recht hebben op eten, een dak boven het hoofd en gezondheidszorg. Maar als het om asielzoekers gaat, beantwoordt nog niet de helft van de respondenten de vraag met 'ja’.

Discriminatie

Ook op het gebied van discriminatie verschillen de cijfers van theorie en praktijk nogal. Tweederde van de ondervraagde Nederlanders zegt in elk geval tegen discriminatie te zijn. Maar slechts een derde van de respondenten vindt dat werkgevers een vrouw niet mogen weigeren als zij zwanger is tijdens de sollicitatie.

Slechts een kwart van de ondervraagden vindt dat moslims het recht hebben om op straat korans uit te delen.

Dodenherdenking

Verder is uit het onderzoek gebleken dat Nederlanders met een Antilliaanse, Indonesische en Surinaamse achtergrond niet minder waarde hechten aan de herdenkingen op 4 en 5 mei dan autochtone Nederlanders.

Dat ligt anders voor mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst. Zij houden minder vaak twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking.