Slechts 27 steden zijn verantwoordelijk voor ongeveer 9 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.

Deze grootste steden ter wereld hebben daarnaast een aandeel van 10 procent in het verbruik van gas en produceren 12,6 procent van al het afval.

Dat is relatief veel. Ter vergelijking: in de steden woont 6,7 procent van de wereldbevolking.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Toronto in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Olietanker

De wetenschappers analyseerden gegevens over het energieverbruik van de 27 drukst bevolkte steden ter wereld, waaronder Shanghai, Bejing, Seoul, Tokio, New York, Parijs, Moskou en Londen. Met een statistische analyse berekenden ze voor elke stad ook het gasverbruik, waterverbruik en de afvalproductie.

De relatief grootste energieverbruiker is New York. In de Amerikaanse stad wonen 12 miljoen mensen minder dan in Tokio, maar er wordt meer elektriciteit en gas geconsumeerd.

"Elke dag wordt het equivalent van een volledig gevulde olietanker verbruikt", aldus hoofdonderzoeker Chris Kennedy op de nieuwssite van de Universiteit van Toronto. "Toen ik dat zag, vond ik het ongelooflijk."

Sommige verschillen zijn te wijten aan de geografische ligging. In New York wordt bijvoorbeeld meer gestookt dan in Tokio. Maar ook de economische activiteit maakt veel verschil. "Rijke mensen consumeren meer en gooien meer weg", aldus Kennedy.

Terugdringen

De wetenschappers hopen met hun studie de bestuurders van metropolen te stimuleren om te bezuinigen op hun energiehuishouding.

Ze noemen in hun paper ook enkele voorbeelden van succesvol beleid. Zo daalt in Londen het elektriciteitsverbruik door extra belastingen, ondanks economische groei.

"Er is bewijs dat metropolen stappen kunnen maken met het terugdringen van hun energieverbruik", verklaart Kennedy. "Dat is hoopgevend."