Canadese wetenschappers hebben met een MRI-scan verklaard hoe sommige mensen hun knokkels kunnen laten kraken.

Als mensen hard aan hun vingers trekken zodat er een krakend geluid uit hun knokkels komt, ontstaan er belletjes in het vocht dat zich rond het gewricht bevindt.

Waarschijnlijk zorgt de vorming van deze gasbelletjes voor het knakkende geluid.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Alberta in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Kabel

De wetenschappers lieten de knokkels van een mannelijke proefpersoon kraken in een MRI-scanner door zijn vingerkootje met behulp van kabel uit elkaar te trekken (zie foto). 

Op de beelden van de scan is te zien hoe zich een gasbelletje vormt in het zogenoemde synoviaal vocht dat zich rondom het krakende gewricht bevindt.

Tot nu toe werd aangenomen dat het geluid van krakende knokkels werd veroorzaakt doordat dit soort gasbelletjes uit elkaar spatten. Maar uit de scan blijkt dat het belletje na de knak nog intact is.

Resolutie

De onderzoekers vermoeden daarom dat juist de formatie van het belletje het geluid veroorzaakt. Ze zijn van plan om binnenkort een MRI-scan in hogere resolutie te maken.

"We moeten die extra stap nog zetten om onze theorie definitief te bewijzen", verklaart hoofdonderzoeker Gregory Kawchuck in The Washington Post. "Maar we zagen duidelijk de vorming van de gasbel toen het knakgeluid was te horen. Daarna bleef het belletje bestaan."

Fluiten

Kawchuck wil ook graag uitzoeken waarom sommige mensen in staat zijn om het krakende geluid te maken met hun vingers en anderen niet. "Is het iets wat je moet leren, net als bijvoorbeeld fluiten?", vraagt hij zich af.

Uit een eerdere studie is overigens gebleken dat het kraken van knokkels niet schadelijk is, zoals vaak wordt verondersteld.  

Kijk hieronder het filmpje van de MRI-scan.