Vrouwelijke chimpansees gebruiken vaker dan mannetjes afgebroken takken bij de jacht als speer, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Chimpansees jagen soms op kleine primaten (galago's) door met scherpe stokjes in de nesten van deze dieren te priemen.

Vrouwtjesapen blijken verantwoordelijk zijn voor veruit de meeste van dit soort 'gewapende' aanvallen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Jachtpartijen

De wetenschappers observeerden meer dan driehonderd jachtpartijen van chimpansees in de bossen bij Fongoli, een plaats in Senegal. Daarbij probeerden de dieren vaak galago's te doden met takken. 

In 61 procent van de gevallen waarbij een speer werd gebruikt, werd de aanval uitgevoerd door een vrouwtje. En dat terwijl het merendeel van de deelnemers aan de jacht mannelijk was.

De mannetjes wachtten vaker totdat een galago uit zijn schuilplaats kwam om het dier vervolgens te vangen.

Ontsnappen

"Het gebeurde regelmatig dat het mannetje stond te wachten in de nabijheid van een vrouwtje dat met een stok aan het jagen was", verklaart hoofdonderzoekster Jill Pruetz op de nieuwssite van Iowa State University. "Als de galago aan het vrouwtje ontstnapte, dan ging de mannetjeschimpansee erachteraan." 

Door 'speren' te gebruiken tijdens de jacht verbeteren de vrouwtjes mogelijk hun uitgangspositie ten opzichte van mannetjes bij het verkrijgen van voedsel.

Delen

Het delen van hun prooien is bij de chimpansees in Senegal namelijk niet vanzelfsprekend. Alleen door zelf galago's te vangen verzekeren de vrouwtjes zich van voedsel volgens Pruetz. 

"In Fongoli werkt het zo dat laaggeplaatste chimpansees en vrouwtjes het voedsel dat ze zelf vangen mogen houden", aldus de onderzoekster.