Vrijwilligers hebben afgelopen jaar een recordaantal van 17.400 teken gevangen voor een onderzoek van de Wageningen University. 

Het is het tweede jaar op rij dat sprake is van een record, valt zondag te lezen op natuurbericht.nl. Vorig jaar werden 16.800 van de spinachtige beestjes gevonden.

Sinds het begin van 2006 vangen de vrijwilligers teken op elf vaste locaties in natuurgebieden door heel Nederland. Een deel van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich. Via een beet van de teek kan die bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaken.

Een rol bij het grote aantal speelt de muizenplaag van het afgelopen jaar. Muizen zijn de belangrijkste gastheer van de teek.

De meerdaagse verwachting op de site tekenradar.nl geeft aan dat het tekenseizoen weer begint. In grote delen van het land staat de verwachting op ‘zeer hoog’.

Week van de Teek

Per jaar krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Daarvan houden 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten, ook na behandeling. Het gaat om klachten als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

Maandag begint de Week van de Teek. Elk jaar is er in april aandacht voor teken en de ziekte van Lyme. Teken worden nu actief en met de hogere temperaturen gaan mensen ook meer het groen in.

Tekenradar.nl is in 2012 opgezet door de Wageningse universiteit en het RIVM. Wie gebeten is door een teek kan dat daar melden. Ook is het mogelijk mee te doen aan een onderzoek naar de ziekte van Lyme.