Wetenschappers hebben een nieuwe behandeling tegen kaalheid succesvol getest op muizen. 

Bij de dieren werden met een speciale techniek 200 haren één voor één uit een hun huid getrokken in een klein cirkelvormig gebiedje.

Door een sterke immuunreactie van de haarzakjes in dit stukje huid groeiden er in de dagen daarna daarna ruim 1300 haren terug.

Dat melden Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Groei

Hoofdonderzoeker Cheng-Ming Chuong kwam op het idee voor de behandeling toen hij ontdekte dat het uittrekken van haren bij muizen kan leiden tot een immuunreactie die leidt tot de groei van nieuwe haarzakjes in de huid.

Dit gebeurt niet als er slechts één haar wordt uitgetrokken, maar alleen als er een groot aantal haren uit een relatief klein gebied worden verwijderd en er een soort onderhuidse ontsteking optreedt. 

Chuong testte bij het onderzoek wanneer die immuunreactie precies ontstond. 

Pluk

Eerst trok hij 200 haren uit de huid van muizen in een gebiedje met een diameter van meer dan 6 millimeter. Maar bij deze test groeiden nauwelijks haren terug.

Bij een tweede experiment verkleinde hij het gebied tot een cirkel van 3 tot 5 millimeter. Dat werkte beter. Het immuunsysteem van de muizen kwam in actie en er ontstonden er volop nieuwe haarzaakjes in het stukje kaalgeplukte huid. Binnen enkele dagen groeiden er maarliefst 1300 haren terug.

Sommige van de extra haren ontstonden zelfs buiten het gebied waaruit de oorspronkelijke pluk haar was verwijderd. 

Mensen

De grote vraag is of haargroei bij mensen op dezelfde manier kan worden gestimuleerd. Bij muizen verloopt de haargroei namelijk minder geleidelijk dan bij mensen, de dieren krijgen nieuwe haren in zogenoemde 'groeigolven'.   

Chuong is echter hoopvol dat de techniek in de toekomst misschien kan worden ingezet om bepaalde vormen van menselijke kaalheid te genezen. "Dit zou kunnen leiden tot een behandeling van aandoeningen waarbij mensen vrij plotseling gedeeltelijk kaal worden, zoals alopecia areata", verklaart hij op USC News.

Of de behandeling ook zou kunnen werken tegen ouderdomskaalheid, is onduidelijk. "Bedenk dat bij dit onderzoek jonge muizen werden gebruikt en geen kalende oude dieren", verklaart bioloog Nadia Rosenthal op nieuwssite New Scientist.