Maandag 4 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
vet dik ongezond overgewicht obesitas

'Lager gewicht vergroot kans op dementie'

Mensen die op middelbare leeftijd te maken hebben met een gewicht net onder de norm of die last hebben van ondergewicht, lopen een hoger risico om op latere leeftijd dement te worden. 
Door: NU.nl

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van The London School of Hygiene and Tropical Medicine, schrijft de Britse krant The Guardian

De groep met het hoogste risico, zouden mensen van middelbare leeftijd zijn met een BMI net onder de 20. Deze mensen zouden 34 procent meer kans hebben om op latere leeftijd dement te worden. 

Mensen die last hebben van overgewicht en een BMI hebben van 40 of meer, zouden juist minder kans hebben op dementie. Zij hebben vijftien jaar later een verlaagde kans van 29 procent op dementie. 

Opvallend

De uitkomsten van het onderzoek zijn opvallend. Eerder gingen wetenschappers er nog vanuit dat overgewicht een belangrijke oorzaak van dementie was.

Professor Stuart Pocock vindt "dat het onderzoek suggereert dat er gekeken moet worden naar de manier waarop risicogroepen geïdentificeerd dienen te worden". Ook zou de nieuwe kennis over mogeljk beschermende factoren tegen dementie gebruikt moeten worden. 

Hoofdauteur Nawab Qizilbash waarschuwt echter wel dat overgewicht niet de oplossing is. Volgens hem wegen de mogelijke effecten van overgewicht nog altijd niet op tegen de andere verhoogde gezondheidsrisico's die overgewicht veroorzaken. 

Voor het onderzoek werden twee miljoen medische dossiers bekeken van inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Aanbevolen artikelen