
Wetenschappers ontcijferen taal van gibbons
De mensapen die in Zuidoost-Azië leven, gebruiken specifieke kreten (zogenoemde 'hoe-geluiden') om in verschillende situaties met soortgenoten te communiceren.
De dieren hebben bijvoorbeeld een speciale roep om andere gibbons te mobiliseren voor een zoektocht naar voedsel. Met andere kreten waarschuwen ze hun soortgenoten voor roofdieren, of bakenen ze hun territorium af.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Durham in het wetenschappelijk tijdschrift Evolutionairy Biology.
Geluidsrecorders
De wetenschappers observeerden een groep gibbons in het noordoosten van Thailand bijna vier maanden lang. Ze volgden de dieren de hele dag, namen hun kreten op met geluidsrecorders en noteerden steeds in welke situaties een gibbon een bepaald geluid maakte.
Uiteindelijk werden alle verzamelde gegevens geanalyseerd door een computermodel dat probeerde om specifieke kreten te koppelen aan situaties.
Tijger
Uit het onderzoek blijkt dat de geluiden van de gibbons zeer specifieke betekenissen hebben. Als de dieren hun soortgenoten waarschuwen voor een roofdier, blijken ze bijvoorbeeld ook te kunnen aangeven om welk soort dier het gaat.
Bij een naderende arend maken de dieren een ander 'hoe-geluid' dan bij een tijger.
Evolutie
De taal van de gibbons kan mogelijk inzichten geven in het ontstaan van menselijke taal.
"Deze dieren zijn zeer vocaal ingesteld en ze geven ons de kans om de evolutie van complexe communicatie te bestuderen in een niet-menselijke omgeving", verklaart hoofdonderzoekster Esther Clarke op nieuwssite ScienceDaily.
"Omdat het gaat om apen kunnen ze ons misschien helpen om de evolutie van menselijke spraak te herleiden."
Luister naar het geluid van gibbons: