De windkracht van orkanen neemt af bij regenval, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als er regenval optreedt bij een orkaan zorgen de vele druppels rond het oog van de storm voor een sterke wrijving met de lucht eromheen.

De intensiteit van de orkaan neemt daardoor af met 10 tot 30 procent. Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

Luchtvochtigheid

Tot nu toe werd aangenomen dat regenval de windvlagen van een orkaan juist aanwakkerde, omdat de condensatie van het water zou leiden tot hitte. 

De Japanse wetenschappers tonen echter een tegenovergesteld effect aan. Bij hun onderzoek analyseerden de ze vijftien jaar aan data over orkanen in de Atlantische Oceaan. Ze verzamelden over elke storm specifieke gegevens, zoals windkracht, regenval, temperatuur van het zeewater en data over luchtvochtigheid. Uit het onderzoek blijkt een sterk verband tussen grote regenval en afnemende intensiteit van orkanen. 

Regen

De regen in een orkaan valt vooral in een vijftien kilometer brede band rond het oog van de storm. In dit gebied remmen de druppels de windvlagen als het ware af. "De kracht van de regen in dit gebied is kolossaal", aldus hoofdonderzoeker Pinaka Chakraborty op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science

Historische orkanen

Met het behulp van het model slaagden de wetenschappers er niet alleen in om de invloed van regen op orkanen te berekenen.

Het lukte de Japanse onderzoekers ook in om het verloop van historische orkanen zeer nauwkeurig te voorspellen met de simulatie. Ze gebruikten hiervoor weerkundige gegevens die voor het ontstaan van de stormen al bekend waren.