Dit jaar ligt de ontwikkeling van de natuur ongeveer drie weken achter op 2014, dat zeer warm begon.

Dat meldt natuurbericht.nl

Een jaar geleden kwamen de eiken en beuken al in de eerste week van april in blad. Dit jaar duurt het nog twee weken voordat die bomen groen worden.

Volgens natuurbericht.nl staat de natuur de komende weken op uitbarsten. Bomen komen in het blad en veel vogels leggen een ei. Volgens de weersverwachtingen gaat de temperatuur de komende dagen stijgen en gaat de zon meer schijnen.

Februari en maart hadden volgens het KNMI beide een normale temperatuur. Toch is het contrast met vorig jaar opvallend. Februari was dit jaar namelijk ruim drie graden kouder dan in 2014 en maart was ruim twee graden kouder dan vorig jaar.

Bladontplooiing

Er is nu veel bladontplooiing bij onder andere de witte paardenkastanjes, treurwilgen, meidoorns, seringen, hazelaars, wilde lijsterbessen, haagbeuken. De bladontplooiing van de eerste eiken en beuken begint pas in de tweede helft van april.

Er komt ook van alles in bloei zoals populieren, maar ook de prunussen, magnolia’s en sleedoorns. Bij de kruidachtige planten beginnen de pinksterbloemen te bloeien. Vorig jaar was dat al in maart. Andere planten die de komende week steeds meer in bloei gaan komen zijn dotterbloem, sleedoorn en hondsdraf.