Europeanen hebben pas de afgelopen 8.000 jaar een blanke huidskleur gekregen, zo blijkt uit een nieuwe genetische studie.

Dat maakte een internationaal team van onderzoekers deze week bekend op het jaarcongres van de American Association of Physical Anthropologists in St. Louis, Missouri. De resultaten zijn te lezen op het online platform BioRxiv.

De onderzoekers analyseerden genetisch materiaal afkomstig van 83 skeletten uit verschillende Europese regio's. De eerste Europeanen die ongeveer 40.000 jaar geleden vanuit Afrika het continent betraden, hadden een donkere huidskleur.

Uit de studie blijkt dat jagers-verzamelaars die rond 8.500 voor Christus in Spanje, Luxemburg en Hongarije leefden, ook nog donker getint waren.

Uit een analyse van genetisch materiaal uit Scandinavië, blijkt dat daar zo'n 7.700 jaar geleden al een blanke huid voorkwam, samen met blauwe ogen. Minder pigment in de huid is gunstig in gebieden waar de zon minder sterk is, omdat het lichaam in de huid onder invloed van zonlicht Vitamine D aanmaakt.

Boeren

Toen er rond 6.000 jaar geleden blanke boeren uit het nabije Oosten Europa binnen trokken, werd de blanke huidskleur pas dominanter, ook in de zuidelijke delen van het continent, blijkt uit het genetisch materiaal.

Volgens de wetenschappelijke consensus werden Europeanen al rond 40.000 jaar geleden blank. Een studie van een 7.000 jaar oud skelet die vorig jaar in Nature verscheen, deed al het vermoeden rijzen dat dit pas korter geleden het geval was.

Vis

Deze en de nieuwe resultaten sluiten ook aan bij een andere studie van vorig jaar in PNAS, waarin een veranderd dieet als mogelijke oorzaak voor de kleurverandering in de afgelopen duizenden jaren werd aangewezen.

Toen de Europeanen stopten met jagen aten ze plots veel minder vis en orgaanvlees, waardoor ze voor hun Vitamine D op hun huid aangwezen waren.