Mannelijke muizen zingen verrassend complexe liedjes als ze vrouwtjes proberen te verleiden. 

De mannetjes brengen vooral ingewikkeld gezang ten gehore als ze de urine van een vrouwtje ruiken, maar haar nog niet kunnen zien.   

Als de vrouwtjesmuis in hun gezichtsveld verschijnt, worden de klanken van hun liedjes minder complex.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers of Behavior Neuroscience.

Ultrasoon

Het is al langer bekend dat mannetjesmuizen voor mensen onhoorbare ultrasone geluiden uitstoten bij het benaderen van vrouwtjes, maar nog niet eerder werd de structuur van hun liedjes onderzocht.

Hoofdonderzoeker Erich Jarvis van Duke University in North Carolina besloot mannelijke muizen bloot te stellen aan verschillende sociale situaties met vrouwtjes.

Vervolgens analyseerde hij het gezang van de dieren met behulp van zeer gevoelige geluidsapparatuur en een computerprogramma. 

Lokroep

De mannetjes bleken hun complexe liedjes sterk te vereenvoudigen zodra ze een vrouwtje in het vizier kregen. "Dat komt waarschijnlijk omdat de ingewikkelde liedjes bedoeld zijn als een soort lokroep", verklaart Jarvis op de nieuwssite van Duke University.

"Zodra het mannetje het vrouwtje ziet, schakelt hij waarschijnlijk over op een eenvoudiger liedje om energie te besparen, zodat hij haar achterna kan rennen om met haar te paren."

Het gezang van de muizen is niet zo verfijnd als bijvoorbeeld vogelgezang, maar wel veel complexer dan tot nu toe werd aangenomen. "Het is verbazingwekkend dat we bij muizen zo veel verschillen kunnen vinden in hun gezang", aldus Jarvis.