Wetenschappers hebben voor het eerst onomstotelijk aangetoond dat zwartkopzangers migreren over afstanden van ruim 2.500 kilometer. 

In de herfst vliegen de zangvogels vanuit het noorden van Canada naar Zuid-Amerika.

De dieren verplaatsen zich in een vrijwel rechte lijn over de Atlantische Oceaan en stoppen onderweg niet.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Geolocatie

Aangezien zwartkopzanger maar 12 gram wegen, lukte het wetenschappers lange tijd niet om de vogels uit te rusten met geolocatiechips.

Onderzoekers van de Universiteit van Massachussets slaagden er echter in om een soort rugzakjes voor de vogels te ontwikkelen met een chip die slechts 0,5 gram weegt.

Daardoor waren de onderzoekers in staat om 20 zwartkopzangers te volgen op hun jaarlijkse reis vanuit Noord-Amerika.  

"Uit de data blijkt dat de vogels over de Atlantische oceaan vliegen. De afstanden die ze afleggen variëren van 2270 tot 2770 kilometer", verklaart onderzoeker Ryan Norris op nieuwssite ScienceDaily.

Uniek

Volgens onderzoeksleider Bill DeLuca is de migratie van de zwartkopzanger uniek voor zangvogels van kleine formaten. "Dit is één van de langste non-stop migraties over water die ooit is gemeten bij zangvogels."

Andersoortige vogels migreren echter over nog grotere afstanden zonder te stoppen. Het record staat op naam van de rosse grutto.

Sommige rosse grutto's broeden in Alaska en vliegen in de herfst meer dan 10.000 kilometer naar Nieuw-Zeeland om daar te overwinteren.