Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Minder bezoekers tijdens Nationale Sterrenkijkdagen

De Landelijke Sterrenkijkdagen trekken dit jaar minder bezoekers dan vorig jaar. 
Door ANP

Het weer speelt de dagen parten en de verwachting is dat over het hele weekeinde enkele duizenden mensen minder op het evenement afkomen. Vorig jaar trokken de dagen naar schatting ruim 10.000 bezoekers.

Volgens secretaris Jan de Boer van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde was vrijdag de meest succesvolle dag.

Toen kon er in elk geval in het zuidwestelijke deel van het land goed gekeken worden naar onder meer de kraters op de maan en naar de planeten Venus, Jupiter en Mars.

Telescoop

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen hebben ongeveer zeventig publiekssterrenwachten en sterrenkundeverenigingen hun deuren geopend om mensen de gelegenheid te geven door een telescoop het heelal te bewonderen.

Vooral de kleinere sterrenwachten kregen minder toeloop omdat zij in tegenstelling tot de grotere geen alternatief programma hebben, zoals een rondleiding in een planetarium.

Voetbal

Ook de voetbalwedstrijd van Oranje deed zaterdag mogelijk meer mensen besluiten thuis te blijven.

Zondagavond is ook nog gelegenheid, maar de weersverwachting is niet goed. Op sterrenkijkdagen.nl. zijn alle adressen te vinden waar naar de sterren kan worden gekeken.

Aanbevolen artikelen