Vleermuizen houden zich aan een soort verkeersregels als ze in paartjes op prooien jagen.  

De volgende dieren vermijden botsingen door met echolocatie zeer nauwkeurig te bepalen welke vliegbewegingen hun soortgenoot op kop maakt.

De volger kopieert het vluchtplan van de voorop vliegende vleermuis zeer nauwkeurig binnen 500 milliseconden.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bristol in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Computational Biology.

Bochten

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de bewegingen van een watervleermuizen in het Britse plaatsje Barrow Gurney te bestuderen.

Deze vleermuizen jagen in paartjes op insecten die op het het water zitten. Bij de jacht vliegen de dieren met zeer hoge snelheid, wisselen ze vaak van kop en maken ze scherpe bochten.

De wetenschappers slaagden erin om de ultrasone geluiden van de dieren op te vangen en aan de hand daarvan te bepalen hoe de vleermuizen erin slaagden om niet tegen elkaar aan te botsen.

Truc

"De vleermuizen lijken één simpele truc te gebruiken", verklaart hoofdonderzoeker Luca Giuggioli op de nieuwssite van de Universiteit van Bristol. "Als ze dicht genoeg in de buurt vliegen van een ander individu om de echo van zijn biosensor op te pikken, imiteren ze de vliegrichting."

Volgens Guiggioli zouden mensen bij het ontwerpen van bijvoorbeeld zelfrijdende auto's veel kunnen leren van de 'verkeersregels' die vleermuizen gebruiken.

"Door dit soort bewegingsstrategieën toe te passen die in de loop van miljoenen jaren zijn geöptimaliseerd in de natuur, kunnen we mogelijk de efficiëntie van bijvoorbeeld drones of zelfrijdende auto's vergroten."