
'Mayasteden ontstonden uit religieuze festivals in jungle'
De tempels, piramides en andere ceremoniële gebouwen in de oude Mayastad Ceibal in Guatemala zijn eeuwen eerder gebouwd dan woningen die zijn opgegraven in het gebied.
De bouwers van de monumenten leefden waarschijnlijk nog lange tijd als jagerverzamelaars voordat ze zich definitief in de buurt van de tempels vestigden en van landbouw gingen leven.
Dat melden archeologen van de Universiteit van Arizona in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.
Architectuur
De onderzoekers voerden jarenlang opgravingen uit langs de Pasión rivier in de noordelijke laaglanden van Guatemala. Ooit lag daar een Mayastad met ongeveer 10.000 inwoners die vele tientallen vierkante kilometers aan land in beslag nam.
De archeologen vergeleken de ouderdom van woningen die ze opgroeven met de leeftijd van ceremoniële gebouwen en een groot centraal plein.
"Het ceremoniële complex was de eerste architectuur die werd aangelegd in Ceibal", verklaart hoofdonderzoeker Takeshi Inomata op nieuwsite New Scientist. "Duurzame woningen werden pas zes eeuwen later gebouwd."
Festivals
Volgens Inomata suggereren de bevindingen dat Mayasteden op veel plekken langzaam ontstonden uit een soort religieuze festivals in de jungle, waarbij tempels werden gebouwd en ceremonieën werden gehouden.
"Het proces waarbij mensen zich verzamelden om rituelen uit te voeren en samen te bouwen zorgde ervoor dat verschillende volken nader tot elkaar kwamen", aldus de archeoloog op Physorg.com "Dat leidde uiteindelijk tot de beschaving van de Maya's."
"Meestal nemen we aan dat er eerst een ontwikkelde samenleving is en dat er vervolgens gebouwen ontstaan, maar ik denk dat het ook vaak andersom is gebeurd."